Lukrowe dekoracje tortów: Róże

Lukrowe dekoracje tortów: Róże

Lukrowe róże na tortach spotykamy dość często. Jest to zrozumiałe, gdyż dodają one nie tylko tortom, ale też innym ciastom uroku i oryginalnego wyglądu. Większość z nas takie gotowe ozdoby na tort kupuje w sklepie. Co byście powiedziały na och osobiste wykonanie? Jeśli jesteście zainteresowane takimi dekoracjami, zostańcie z nami.

Zacznijmy od tego, że w przypadku zakupu białego lukru musimy postawić na odpowiednie barwniki, dzięki którym masa nabierze odpowiedniej barwy. Przystąpmy więc do pracy.

Na początku musisz zrobić pączka. Najlepiej jest go wykonać dzień lub dwa dni przed przygotowaniem płatków. Poza tym pamiętaj, aby był on mniejszy od foremki na płatki. Jeśli nie zrobiliśmy pąków wcześniej, musimy je odłożyć do zastygnięcia. Przedtem w pączek wbij wykałaczkę, która będzie służyła nam za stożek.

Następnie rozwałkuj lukier i wytnij z niego trzy mniejsze płatki i odpowiednio je uformuj. Posmaruj teraz stożek klejem spożywczym i owiń go pierwszym płatkiem. Podobnie postąp z dwoma pozostałymi, tylko nie oplątuj nimi stożka, a uformuj je na kształt rozkwitającej róży. Taką kompozycję pozostawiamy na co najmniej pół godziny do zastygnięcia.

Czas, aby nasza ozdoba tortowa w postaci różny nabrała odpowiedniego wyglądu. Z rozwałkowanej masy lukrowej wycinamy kolejne płatki. Te powinny być już nieco większe i tak jak wcześniej kolejno przyklejamy do kwiatka. Warto zadbać, aby płatki były odpowiednio wygięte. Najłatwiej wygiąć jest je na łyżeczce.

Kwiat jest już gotowy. Pozostało nam przygotować liście, choć nie jest to konieczne. Tu postępujemy podobnie z tą tylko różnicą, że masa lukrowa musi być koloru zielonego. Tak wykonana róża na pewno będzie doskonale prezentować się na waszych ciastach i tortach. Jak same widzicie, z jej przygotowaniem większego problemu nie ma. Na pierwszy rzut oka, na pewno nie wygląda to zbyt prosto, ale z pewnością sobie z tym poradzisz. Potem będzie już tylko łatwiej.