Przedstawiamy barwniki naturalne

Przedstawiamy barwniki naturalne

Jeśli decydujemy się na wszelkie dekoracje ciast i tortów, to zazwyczaj stawiamy na spożywcze barwniki syntetyczne, co oczywiście nie może nas dziwić. Nie każdy z nas zdaje sobie sprawę, że może skorzystać tutaj także z barwników naturalnych. Z pewnością nie jesteście świadomi, jak je uzyskać, a więc poniżej kilka przykładów warzyw i owoców wraz z kolorami, które dzięki ich sokom i przecierom możecie otrzymać. Oto one:

Kolor różowy do czerwonego:

sok z buraka
sok malinowy
sok z granatu (intensywny kolor)
sok wiśniowy (kolor cukierkowo-różowy)

Fiolet:

sok z jagód

Zielony:

sok ze szpinaku (niewielka ilość)
pasta pandanowa

Żółty i pomarańczowy:

szafran
kurkuma
syrop pomarańczowy

Niebieski:

sok z jagód
świeża aronia (sok z aronii barwi na czerwono, ale niewielka ilość pozwoli uzyskać kolor niebieski)

Brązowy

kakao (w przypadku lukru najlepiej troszkę je rozpuścić w niewielkiej ilości wody, bo samo kakao masę)
kawa

Przy stosowaniu barwników naturalnych pamiętajcie o tym, że wasze masy lukrowe mogą być po prostu nieco słonawe, a nawet gorzkie. Dlatego też należy się dokładnie zastanowić, gdy mamy zamiar w ten sposób zabarwić masę, która następnie znajdzie się na torcie dziecięcym. W takiej sytuacji lepiej chyba postawić na barwniki syntetyczne.